A személyre hangolt autóké a jövő?

2014. 07. 16.
A Ford és az Intel közös kutatási projektje az utastérben elhelyezett kamera újszerű alkalmazásával és az autó érzékelőitől származó adatok segítségével új szintre emeli az autó által nyújtott szolgáltatásokat: a Mobil Utastéri Képalkotás, vagy más néven Mobii projekt egy arcfelismerő szoftver használatával megbízható és személyre szabott utazási élményt kínál. Egy mobiltelefonos alkalmazás révén a vezető a távolból is rácsatlakozhat az autó rendszerére, s így ellenőrizheti, hogy az utastérben felejtett-e valamit, vagy éppen engedélyezheti illetve letilthatja, hogy  más autósok is vezessék a járművet.

Azáltal, hogy az autók is az Internet szerves részévé váltak, megnyílt a lehetőség arra, hogy a Ford és az Intel kutatásokba kezdjen annak feltárására, milyen új lehetőségeket kínál, ha egy okostelefonnal már a távolból is csatlakozni lehet a járműhöz, vagy ha az autó egy arcfelismerő szoftver segítségével képes azonosítani tulajdonosát. A két vállalat közös projektjének neve Mobil Utastéri Képalkotás, vagy más néven Mobii projekt: a kutatások annak feltárására irányulnak, hogyan integrálhatók az utastéri kamerák a már létező érzékelő-technológiával és az autón kívül/belül generált adatok sokaságával egy újszerű vezetési élmény kialakítása érdekében. A Mobii projektben az Intel néprajzkutatói, antropológusai és mérnökei a Ford kutatómérnökeivel együtt azon dolgoztak, hogy az érzékelő számítástechnika bevonásával kényelmesebb és ösztönösebben használható autós szolgáltatásokat alkossanak.

„A Mobii kutatások célja az autósok és az autótechnológia közti interakció feltérképezése, valamint annak körvonalazása, hogyan formálhatnánk ezt az interakciót még ösztönösebbé és önműködőbbé.” – avat be Paul Mascarenas alelnök, a Ford kutatási és innovációs részlegének technikai főmunkatársa. „Az utastéri képalkotás alkalmazása jelenleg tisztán kutatási célokat szolgál, ám az így szerzett tapasztalatok segítenek a járművek szolgáltatásainak hosszú távú meghatározásában.”

A Ford jelenleg a vezetősegítő rendszerekhez (például a sávtartó asszisztenshez vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerhez) használ külső kamerákat. A Mobii kutatásai azonban az utastéri kamerák használatát vizsgálják – például a járművezető azonosítása céljából. Az arcfelismerő szoftver fokozza a biztonságot és a vagyonvédelmet, ráadásul a különböző vezetők azonosításával az autó automatikusan az egyes személyek saját beállításaihoz igazíthatja a rendszerek működését.

„Tapasztalt műszaki újítóként az Intel jól átlátja, milyen kihívásokkal szembesülnek az autógyártók, és elkötelezett partnerként dolgozik e példátlan lehetőség kiaknázásán.” – teszi hozzá Doug Davis, az Intel vállalat Internet of Things csoportért felelős alelnöke. „A Mobii projekt kiváló példája az Intel és a Ford együttműködésének a biztonságosabb és közvetlenebb vezetési élmény megteremtéséért.”

Fokozott vagyonvédelmi és szülői ellenőrzés
Amikor valaki beül a volán mögé, a Mobii projekt kamerája és arcfelismerő szoftvere azonosítja őt. Ezt követően a rendszer már kifejezetten a személyére szabva működik, vagyis az adott vezető naptárát, zenéit vagy híváslistáját kínálja fel. Ha a Mobii rendszere nem ismeri fel a vezetőt, akkor fotót küld róla az autó elsődleges tulajdonosának okostelefonjára, aki eldöntheti, hogy engedélyezi vagy megtiltja az illető számára az autó vezetését – sőt azt is meghatározhatja, hogy az adott személy mit és hogyan használhat az autóban. Ha például a vezető a jármű tulajdonosának gyermeke, azonnal automatikus korlátozások állíthatók be a biztonsági öv használatával, a sebességhatárokkal, a hifi hangerejével vagy éppen a mobiltelefon használatával kapcsolatban. A gesztusfelismerő szoftver további lehetőségeket kínál az autó rendszereinek ösztönös használatára. A vezető a természetes gesztusok és egyszerű hangutasítások segítségével sokkal könnyebben állíthatja például a kabin hőmérsékletét, vagy nyithatja-zárhatja a napfénytetőt.

Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.