Monte-Carlo Rally – a legendás futam

2017. 01. 18.
Az M-Sport már alig várja, hogy új korszakot nyithasson a FIA Rally Világbajnokságon (FIA), rajthoz állítva az EcoBoost motorral hajtott Ford Fiesta WRC-t a legendás Monte-Carlo Rallyn. Az autó eddig pontosan 8.344 tesztkilométert teljesített hét európai helyszínen, és mindenki nagyon várja már, hogyan szerepel majd az éles küzdelemben. A csapat biztos abban, hogy Sébastien Ogier és Ott Tänak mindent kihoz majd a versenygépből. Egy új autó első futamát mindig hatalmas várakozás övezi, és ha ez a bemutatkozás éppen a versenynaptár legnehezebb és leghíresebb futamán történik, még nagyobb a nyomás a csapaton.
Nem nehéz megérteni, miért számít annyira híres futamnak a Monte-Carlo Rally. A motorsport világának egyik legkiszámíthatatlanabb versenyén a pilótáknak és a szerelőknek mindent bele kell adniuk – és a sikerhez még egy csipetnyi szerencse sem árt. A Fiesta WRC-ket most ugyan aszfaltra optimalizálták, ám itt jóval többről van szó, mint egy szokványos aszfalt-rallyról. A kiszámíthatatlanul változó időjárás miatt a csapatnak egyaránt fel kell készülnie a száraz, a vizes, a jeges és a havas útfelületre. A különféle gumiabroncs-stratégiák közt hatalmasak a különbségek, ugyanakkor gyakori, hogy még az egyes útszakaszokon sem azonosak a körülmények, így mindig a lehető legjobb kompromisszumra kell törekedni. Így aztán a siker egyetlen titka a higgadtság és a pillanatnyi útviszonyok gyors felismerése; nem véletlen, hogy a Monte-Carlo Rallyn aratott győzelem mindig hatalmas dicsőséget jelent.

A csapatfőnök Malcolm Wilson 
A Ford Fiesta WRC megalkotásába mindenki rengeteg fáradságot és energiát fektetett, így Malcolm Wilson gyorsan felmérhette csapata eltökéltségét és odaadását.

Malcolm Wilson csapatfőnök:
„Már a küszöbön áll új korszakunk nyitánya, és hamarosan esélyt kapunk arra, hogy élvezhessük kemény munkánk gyümölcsét. Csapatunk tagjai hihetetlenül elkötelezetten dolgoztak. El kell mondanom, mennyire felemelő esemény ez számomra, és hogy mennyire büszke vagyok a csapat minden egyes tagjára, amiért éjjel-nappal azon fáradoztak, hogy eljussunk idáig. Tudjuk, hogy újra egy fantasztikus autót sikerült megalkotnunk – azt viszont senki sem tudhatja, mit történik majd a versenypályán. Érezzük a felfokozott várakozást, és ez így van jól. Lendületes rally-évadnak nézünk elébe, de bizakodunk, hiszen az elmúlt évek legjobb pilótáit tudhatjuk a volán mögött. Az ember mindig több időt szeretne a felkészülésre fordítani, és ebben az esetben ez különösen igaz. Sebastien igazi világklasszis, de kevés alkalma volt megszokni a Fiestát, így be kell látnunk, hogy némi hátránnyal vág neki a futamnak. Persze az is igaz, hogy ha létezik valaki, aki a kedvezőtlen esélyek ellenére is képes sikert aratni, az éppen Sébastien Ogier. És itt van velünk Ott Tänak is; ritkán látni olyan embert, aki hozzá hasonló elszántsággal és izgalommal várja az új szezon kezdetét. Kétség sem fér hozzá, hogy Ott készen áll a 2017-es évadra, és szilárdan hiszem, hogy idén várhatunk tőle néhány komoly fegyvertényt. Nagy öröm számunkra, hogy Elfyn Evans újra visszatért egy WRC-autó volánja mögé, nem beszélve arról, hogy Éric Camilli is nálunk kamatoztatja mindazt a tudást, amit a Ford Fiesta R5 versenygéppel szerzett. Biztos, hogy a Monte-Carlo Rally idén is különleges esemény lesz – mi pedig készen állunk rá, hogy szembenézzünk a kihívásokkal. Nem lesz könnyű menet, de nekem elhihetik, hogy ez az apró, ám szenvedélyes csapat elszántabb, mint valaha, és minden erejükkel azon lesznek, hogy sikerre vigyék a Ford Fiesta WRC-t.”

Ogier és Ingrassa, a négyszeres világbajnok páros
Sébastien Ogiernek és Julien Ingrassiának bőven kijutott már a dicsőségből, hiszen a négyszeres világbajnok páros háromszor is győzelmet aratott már a Monte Carlo Rallyn. Idén azonban a francia versenyzők némi hátránnyal indulnak: mivel csak korlátozott időt tölthettek a Ford Fiesta WRC-ben, a párosnak nincs más választása, mint hogy menet közben tapasztalja ki a versenygépet. Persze annak ellenére, hogy nem számít a futam biztos befutói közé, a világbajnok pilóta okozhat még meglepetéseket, hiszen arról híres, hogy a legnehezebb körülmények közt teljesít a legjobban.

Eddigi startok száma: 5
Legjobb eredmények: 1. helyezés (2016, 2015 és 2014)

Sébastien Ogier:
„Ez egy új szezon, méghozzá a szó minden értelmében: egy új korszak, egy új autó és egy új csapat. Mind tisztában vagyunk vele, hogy a tapasztalat mennyire fontos tényező a rallyban, úgyhogy tényleg jó lett volna, ha több időt tölthetünk a csapattal, de az elmúlt pár hónapban így is sokat tanultunk. Az évek során megtanultam, hogy gyakorlatiasan szemléljem a dolgokat, és hogy mindig az adott feladatra koncentráljak. És éppen ez az, amit a jövő hétre tervezünk. Nem volt sok időnk a felkészülésre, de úgy indulunk neki az első futamnak, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk. A hétvégén két napot töltöttünk azzal, hogy a Monte tipikus körülményei közt teszteltük az autót, így ráleltünk a titokra, amivel jók lehetünk a futamon: minden a megfelelő abroncsválasztáson, az útviszonyok és a tapadás helyes felmérésén múlik. Ha mindezt jól csináljuk, és képesek leszünk összeszokott csapatként dolgozni, akkor szerintem jó helyezést szerezhetünk. Sokszor arattam már győzelmet a Monte-Carlo Rallyn, és még sosem éreztem szorongást e nagy múltú és nehéz futam rajtjánál. Ez a verseny semmi máshoz nem hasonlítható, és aki itt jól vezet, az biztos lehet benne, hogy a legjobbat hozta ki magából.”

Tänak és Järveoja – a jól kitalált új páros
Új navigátorával, Martin Järveojával az oldalán Ott Tänak elszántabb, mint valaha. Az észt pilóta már teljesítette a szezon előtti tesztek nagy részét, és készen áll az előtte álló kihívásokra, hogy pályafutása még magasabbra ívelhessen. A Monte-Carlo Rally eddig nem volt túl kegyes Tänakhoz, de most új esélye nyílik arra, hogy korábbi hibáiból tanulva a lehető legtöbbet hozza ki magából ezen az embert és gépet próbáló futamon. Tänak számára sosem okozott gondot a sebesség. 2015-ben második volt összetettben – méghozzá komoly előnnyel –, vagyis pontosan tudja, mi a teendő a hegyi utakon. Mára még több tapasztalattal gazdagodott, így minden szempontból készen áll arra, hogy eredményesen versenyezzen.

Eddigi startok száma: 3
Legjobb eredmény: 7. helyezés (2016)

Ott Tänak:
„Már alig várom, hogy megkezdődjön a szezon. Rengeteg új dolog történt, és egy vadonatúj kihívás előtt állunk, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy izgalmas évadnak nézünk elébe. Rengeteg kemény munka árán jutottunk el eddig. A csapat minden tagja hihetetlen energiát fektetett ebbe az autóba, és az izgalom már szinte tapintható: a gép vadonatúj, és senki sem tudja, mi történik majd a pályán. A hangulat remek, de tudjuk, hogy a versenysorozat egyik legkeményebb futama vár ránk: a Monte-Carlo Rally. A kihívás hatalmas, ám a siker titka mégis meglehetősen egyszerű. Először is nagyon fontos az elmúlt években szerzett tapasztalat. Másodsorban állandóan a körülményekkel teljes összhangban kell vezetni. El kell kerülni, hogy hibázzunk, jól kell kiválasztani a gumikat és az autó beállításait. Ha mindez jól összeáll, akkor biztos, hogy jó futamnak nézünk elébe. Idén arra törekszünk, hogy egyenletes és jó teljesítményt nyújtsunk. Elég sok tapasztalatot szereztünk már, és itt az ideje, hogy ezt újra meg újra jó pontszámokra váltsuk. Nagyon izgatott vagyok, hogy végre nekiláthatok elérni az idei szezonra kitűzött céljaimat… ennél tovább már nem is tudnék várni!”

Mindeközben az M-Sport csapatnál
A csapat egy másik része a WRC 2-ben küzd, ahol Éric Camilli és Benjamin Veillas egyre jobb teljesítményt nyújt a Ford Fiesta R5 volánja mögött a bajnokság másik futamsorozatában. A francia pilóta számára az idei évad arra szolgál, hogy értékes tapasztalatokat gyűjtsön. Nizzában hazai pályán küzd majd a páros, így a hétvégén Camilli jó eséllyel száll versenybe a WRC 2 dobogós helyezéséért.

Éric Camilli:
„Ez egy fontos futam számomra, és már nagyon várom. A cél, hogy folytassuk a tapasztalatszerzést, hiszen ez létfontosságú, amikor az ember egy olyan bajnokságban találja magát, ahol ilyen magasan van a léc. Ezen a hétvégén kemény küzdelemre számítok, és arra, hogy most lehetőségünk lesz megmutatni, mennyire gyorsak tudunk lenni, és hogy képesek vagyunk tartani Andreas Mikkelsen és Bryan Bouffier tempóját. Készen állunk arra, hogy mindent beleadjunk!”

Mindeközben a Service Parkban
A Service Parkban Elfyn Evans és Daniel Barritt lettek az M-Sport harmadik kijelölt pontszerzői. A DMACK színeiben futó Ford Fiesta WRC-t vezető Evans újra feltűnt a rallysport elitjében, és jelenleg ő az a bizonyos szürke ló a Monte-Carlo Rally idei mezőnyében. Természetes ösztöne, hogy a legtrükkösebb szakaszokon is ráérez a tökéletes tapadásra, így a walesi versenyző alighanem tartogat egy-két meglepetést. Bryan Bouffier egy Ford Fiesta R5 géppel versenyez majd a WRC 2 kategóriában. A francia pilóta hosszan vezette a 2014-es Monte-Carlo Rally mezőnyét, és végül az összetettben második helyet szerzett Ford Fiesta RS WRC-jével. Fontos még megemlíteni a tavalyi olasz rallybajnok Giandomenico Basso és a J-WRC reménysége, Andrea Crugnola nevét is, akik Camilli és Bouffier mellett szintén feltűnnek majd a Fiesta R5 volánja mögött a WRC 2 mezőnyében.

Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.