Önvezető autók fejlesztése

2017. 02. 20.
A Ford Motor Company ma bejelentette, hogy következő öt év során 1 milliárd dollárt ruház be a mesterséges intelligenciára szakosodott Argo AI vállalatba; az együttműködés célja egy virtuális autóvezető rendszer kifejlesztése a Ford 2021-ben érkező önvezető autójához. A tervek szerint a technológia licenszét a jövőben más vállalatok is átvehetik.

Google és az Über korábbi vezetői által alapított Argo AI munkatársai közt a világ legtapasztaltabb robotikai szakemberei és a Ford saját mérnökei is szerepelnek majd. A robotika és a mesterséges intelligencia fejlesztésében jártas szakemberek munkáját az Argo AI alapítói, Bryan Salesky vezérigazgató és Peter Rander ügyvezető igazgató irányítják. Korábban mindketten a Carnegie Mellon Nemzeti Robotikai Központban tanultak, később pedig a Google, illetve az Über önvezető autóit fejlesztő csapatait vezették.

„Az előttünk álló évtized az autók automatizálásáról szól majd, és az önvezető járművek ugyanolyan hatással lesznek társadalmunkra, mint 100 évvel ezelőtt a Ford futószalagja,” vélekedett Mark Fields, a Ford elnök-vezérigazgatója. „A Ford arra törekszik, hogy autógyártó és mobilitási vállalattá fejlődjön, és bízunk abban, hogy az Argo AI cégbe történő befektetésünk komoly értéket teremt majd; olyan értéket, ami megerősíti vezető szerepünket az önvezető autók megvalósításában, és olyan technológiát eredményez, amelynek licenszét a jövőben mások is átvehetik.”

A Fordnál jelenleg is dolgozik egy csapat a virtuális autóvezető rendszer, vagyis az önvezető autók agyát képező, tanulni képes szoftver kifejlesztésén, és munkájukban ezután az Argo AI robotikai tehetségei és tapasztalt mérnökei is részt vesznek. Az innovatív együttműködés célja a SAE által 4. szintre sorolt önvezető autó virtuális vezető rendszerének elkészítése. A Ford továbbra is fejleszti saját, kifejezetten önvezetésre tervezett hardveres platformját, emellett pedig előkészíti az egyes rendszerek integrációját, a gyártást, a külső és belső dizájnt, és segédkezik a vonatkozó jogszabályok kidolgozásában. Az agilis technológiai startup, az Argo AI és a tapasztalt és tőkeerős Ford együttműködésének eredményeképpen felgyorsul az önjáró autók szoftverének fejlesztése, így közelebb kerül a kereskedelmi forgalomban kapható önvezető járművek megjelenése. 

„A mesterséges intelligencia fordulóponthoz ért; ez a technológia immár egyre szélesebb körben alkalmazható, és az önvezető autók megjelenésével alapjaiban változtatja majd meg az emberek és árucikkek szállításnak módját,” nyilatkozta Salesky. „Lelkesítő számunkra a Ford elkötelezettsége és elképzelése a jövő közlekedéséről, és bízunk benne, hogy együttműködésünk eredményeként megszületnek azok az önvezető autók, amelyek mindannyiunk számára még szabadabb és még megfizethetőbb mobilitást biztosítanak.”

A két vállalat közti együttműködés hasznos támogatást jelent a Ford számára, hogy 2021-ig kereskedelmi forgalomba hozhassa a SAE által 4. szintre sorolt önvezető autóját, amit közlekedési szolgáltatók használatára szán. „Az Argo AI vállalattal való közös munka különleges előnyt kínál a Ford számára azon a területen, ahol az autóipar és a technológiai ipar útjai keresztezik egymást,” mondta el Raj Nair, a Ford Motor Company termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Ez a kapcsolat minden más együttműködéstől különbözik, hiszen számunkra egy startup gyorsaságát és lendületét kínálja, amit értékesen egészít ki a technológiai fejlesztésekben, a rendszerek integrálásában és a járműtervezésben való jártasságunk.”

A Ford többségi részvénytulajdonos lesz az Argo AI vállalatban. Fontos hozzátenni, hogy az Argo AI struktúráját a független működésre alakították ki; munkatársai maguk is részvénytulajdonosok, így részeseivé válhatnak a cég sikereinek. Az Argo AI igazgatótanácsában öten foglalnak helyet: Nair, John Casesa, a Ford csoportszintű globális stratégiai alelnöke, Salesky, Rander és egy független igazgató. Az Argo AI vállalatba történő 1 milliárd dolláros befektetés öt év alatt valósul meg, összhangban a Ford Investor Day tavaly szeptemberi rendezvényén meghirdetett, az önvezető autók fejlesztését célzó tőkebefektetéssel. Ez év végéig az Argo AI munkatársainak száma több mint 200-ra nő, akik a cég pittsburghi központjában, valamint a Délkelet-Michiganben és a kaliforniai Bay Area-ban működő létesítményekben dolgoznak majd. Az Argo AI tevékenységének központjában kezdetben a Ford önvezető autóinak kifejlesztése és gyártása áll majd. A jövőben az Argo AI más, az önvezetésben érdekelt vállalatok és szektorok számára is értékesíti majd e technológia licencét.

Márkaszerviz hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.