Ford Transit tízfokozatú automata sebességváltóval

2020. 06. 05.

A Ford Transit immár takarékos és strapabíró tízfokozatú automata sebességváltóval is kapható

2020. június 4. – A Ford megkezdte a hátsókerékhajtású (RWD) Transit modellek tízfokozatú automata váltós kivitelének gyártását, ami rendkívül alacsony üzemanyag-fogyasztást1, kimagasló tartósságot és akár 2800 kilogrammosvontató képességet biztosít.

Az új sebességváltó ideális megoldás az olyan hátsókerék meghajtású Transit-kialakításokhoz, ahol kiemelten fontos az automata váltó egyszerű használhatósága és kényelme, miközben a jármű nagy tömegeket mozgat; ilyenek például az élelmiszerszállítók, a mentőautók, a lakóautók, vagy éppen a Ford népszerű saját építésű, 15 és 18 üléses Transit minibuszai.



A Ford saját fejlesztésű váltóműve már több modellben is bevált, többek közt a díjnyertes Ranger és F-150 pickupokban és a nagy teljesítményű Mustang sportkocsiban. Az intelligens technológiával működő szerkezetet úgy tervezték, hogy minimumra csökkentse az autók üzemanyag-fogyasztását, s így a magánvásárlók és a flottaüzemeltetők számára egyaránt vonzó alternatívát jelentsen.

A Ford legújabb, 170 lóerős, 2,0 literes EcoBlue HDT dízelmotorjával hajtott RWD Transitokhoz megrendelhető tízfokozatú automata sebességváltót kemény teljesítmény- és tartóssági teszteken tették próbára, hogy biztosan megfeleljenek annak a terhelésnek, ami egy haszongépjárműben vár rájuk, hiszen az ilyen autók nehéz rakományokkal járnak, gyakran vontatnak utánfutót és igen intenzív használatnak vannak kitéve.

“A Transit vezetői élvezni fogják kategóriaelső tízfokozatú automatánk sima nyomatékátadását, az autó üzemeltetői pedig a váltómű strapabírásának és takarékosságának örülhetnek,” vélekedett Szabó Attila, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója. “A könnyen vezethető és kiváló vontatási képességet kínáló automata Transitok még inkább megerősítik majd azt a pozitív képet, ami erről a kemény és sokoldalú modellről kialakult a vállalkozók körében.”



Az immár teljes gyártási kapacitással készülő új RWD Transit arra a modellváltozatra épül, amelyben 2019-ben számos fontos újítást vezetett be a Ford, többek közt takarékosabb és elektromos hajtáslánc-változatokkal, illetve továbbfejlesztett konnektivitással egészítve ki a megnövelt hasznos teherbírású autót. A tízfokozatú sebességváltó a már eddig is kapható hatfokozatú automata egység mellett jelenik meg a kínálatban; ez utóbbi továbbra is kapható a kisebb teherbírású, elsőkerékhajtású Transitokhoz.

Takarékosságra és tartósságra tervezve

A több áttételt tartalmazó tízfokozatú kialakításnak köszönhetően a Transit 170 lóerős, 2,0 literes EcoBlue motorja folyamatosan az optimális hatékonyságú fordulatszám-tartományban üzemelhet, és gyorsabban reagálhat a gázadásra. A valós idejű adaptív váltásütemezés segítségével a váltó mindig igazodik a pillanatnyi körülményekhez, és a teljesítmény, az üzemanyag-fogyasztás vagy a finom működés szempontjából éppen megfelelő fokozatot kapcsolja.

A mérnökök számítógépes szimulációkkal alakították ki a váltómű felépítését, egyensúlyt teremtve a több fokozat kínálta előnyök és a gyakoribb váltásokkal járó energiaveszteség között. Így alakult ki a tízfokozatú kiosztás, ami magasabb forgatónyomatékot és teljesítményt kínál, és a megfelelő időben mindig a megfelelő fokozatot választja.



A Ford öntvénybe integrált direkt mágnesszelepe (CIDAS) az egyik abból a 20 technológiából, amiket a vállalat a váltómű fejlesztése során szabadalmaztatott. A CIDAS még pontosabb nyomást állít be a tengelykapcsolónál és csökkenti a kinyomás idejét, hogy a fokozatváltás gyorsabban, simábban történjen meg, és így a szerkezet több nyomatékot továbbíthasson a kerekekhez, ami létfontosságú egy nagy igénybevételre tervezett járműnél. Ez azt is jelenti, hogy a járművezetők kisebb gázadással is ugyanakkora teljesítményre számíthatnak.

A szerkezet belső súrlódását egy ugyancsak szabadalmaztatott, alacsony viszkozitású váltófolyadék csökkenti, tovább mérsékelve az üzemanyag-fogyasztást és az alkatrészek kopását. A változó lapátszögű szivattyú a mindenkori igény szerint adagolja a folyadékot, 

csökkentve az energiaveszteséget és javítja a jármű finom működését. A nagy fordulatú egyirányú tengelykapcsoló jelentősen csökkenti a rezgést és a nyersességet a kis fordulatszám-tartományban végrehajtott kapcsolásoknál; ez különösen azoknak a sofőröknek kellemes hír, akik hosszú műszakokon át ülnek a volán mögött.

A tízfokozatú automata sebességváltót kifejezetten a Transit karakterisztikájához kalibrálták, és úgy hangolták, hogy hatékonyan együttműködjön az Auto Start-Stop technológiával, tovább javítva ezzel az autó üzemanyag-fogyasztását. Az új váltóval a Transit álló helyzetből és kis sebességről egyaránt simán és lendületesen gyorsít.

A kifejezetten nagy igénybevételnek kitett járművekhez fejlesztett sebességváltót több mint hatmillió kilométeren át tesztelték a mérnökök, ráadásul ebből több ezer kilométert gyilkos off-road versenykörülmények közt teljesített a szerkezet.

Széles vásárlói célcsoport

A tízfokozatú automata sebességváltóval felszeret Transit teljes megengedett össztömege 3500 és 4600 kg között lehet; az autó megrendelhető szimpla és dupla hátsó kerekekkel, illetve önjáró alvázas, minibusz és dobozos áruszállító kivitelekben. A megengedett legnagyobb vontatmány-össztömeg 6100 kg, ami ideális az építési-, közmű- vagy rendezvényszervező vállalkozások számára, amelyeknél gyakori, hogy az autóval még utánfutót is vontatnak. A tízfokozatú automata sebességváltóval a Transit vontató képessége eléri a 2800 kilogrammot.



Az új automata sebességváltó egyszerű kezelhetősége, illetve az a képessége, hogy nehéz rakományokat is könnyen mozgat, ideálissá teszi a szerkezetet arra, hogy élelmiszer-kiszállító járművekbe, mentőautókba, minibuszokba és nagyobb méretű lakóautókba építsék be – vagyis olyan autókba, amelyeknek vezetői vagy nem igazán gyakorlottak a nagyméretű járművek kezelésében, vagy pedig gyakran kell araszoló városi forgalomban közlekedniük.

A váltómű takarékos működése és tartóssága vonzó választást jelenthet az alacsony fenntartási költséget és minimális állásidőt szem előtt tartó flottakezelők számára is.

A nem szokványos járműveket kereső vásárlók rendelkezésére állnak a Ford One Stop Shop sorozat billenőplatós, alacsony platós és dobozos felépítményű haszongépjárművei. Az ennél is speciálisabb igényeket az akkreditált átépítő-műhelyek elégítik ki, amelyek a Minősített Járműmódosító program keretében egyedi járműveket terveznek és gyártanak a tízfokozatú automata sebességváltós Transitokból. Emellett rendelkezésre áll a Speciális Járműopciók program is, amelyben a speciális funkciók széles választékával minden Transit tökéletesen hozzáigazítható a rá váró feladathoz.

 

E-mailt/visszahívást kérek!


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.