Hibrid hajtásláncú Ford Focus EcoBoost Hybrid

2020. 06. 24.

Hibrid hajtásláncú Ford Focus EcoBoost Hybrid: 17 százalékkal alacsonyabb fogyasztás, új kényelmi és konnektivitási technológiák

2020. június 22. – A Ford ma bejelentette, hogy a továbbfejlesztett Ford Focus már egész Európában megrendelhető az üzemanyag-takarékos EcoBoost Hybrid elektromos hajtáslánccal.

A kifinomult 48 voltos mild hibrid technológiának köszönhetően az új Focus 1.0 EcoBoost Hybrid modell teljesítménye 155 lóerő, 93 g/km CO₂-kibocsátás mellett (NEDC), és az autó 17 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a most kifutó, hatfokozatú manuális sebességváltós, 150 lóerős 1.5 EcoBoost benzinmotoros változat (NEDC).1



Az új elektromos hajtáslánc mellett a továbbfejlesztett Focusban egy új, “valós színskálájú” 12,3 colos LCD műszeregység is megjelenik, miközben az autó konnektivitását – és ezzel együtt felhasználói élményét – az alapáras FordPass Connect modem javítja, amelynek szolgáltatásai között még idén megjelenik az innovatív Vészhelyzeti Előrejelzés is.2



Az új Focus Connected változat alapfelszereltségének része lesz a magán- és céges vásárlók számára egyaránt hasznos vezeték nélküli telefontöltő, illetve a 8 colos érintőképernyővel és hangutasításokkal egyaránt kezelhető SYNC 3 berendezés navigációs rendszere.3

A Focus vásárlói emellett továbbra is megrendelhetik a stílusos Focus Titanium, a SUV-hangulatú Focus Active crossover, a sportos Focus ST-Line és a luxuskivitelű Focus Vignale modellváltozatokat, amelyek – változattól függően – ötajtós, kombi, és egyes piacokon négyajtós kivitelben kaphatók. Az EcoBoost Hybrid hajtáslánc mindegyik felszereltséggel párosítható.

“Elektromos hajtásláncaink nemcsak az üzemanyagszámla lefaragásában segítenek, hanem autóink vezetési élményét is javítják,” mondta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „A Focus EcoBoost Hybrid zökkenőmentesen hangolja össze az elektromos és benzines hajtást, olyan fogyasztást és teljesítményt kínálva, ami még néhány évvel ezelőtt is csak álomnak tűnhetett.”

Immár a Focus is megjelenik a vállalat mild hibrid technológiájú, alacsony üzemanyag-fogyasztású terméksorozatában, amelyben olyan modellek szerepelnek, mint a Puma, a Kuga és a Fiesta személyautók, valamint a Ford Transit és Transit Custom haszongépjárművek. A Ford még 2021 vége előtt 18 tagúra növeli elektromos hajtásláncú autónak európai kínálatát, és ezentúl minden újonnan bevezetett személyautójához választható lesz valamilyen elektromos (mild hibrid, full hibrid, plug-in hibrid vagy tisztán elektromos) hajtásmód.

Az EcoBoost Hybrid hajtás előnyei

A 155 lóerős, 1,0 literes EcoBoost Hybrid Focus több mint kétszer akkora teljesítménysűrűséggel működik, mint a 10 évvel ezelőtti 145 lóerős, 2,0 literes benzinmotorral hajtott Focus, ugyanakkor 45 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt (NEDC).

A 125 lóerős változatban is kapható Focus EcoBoost Hybrid modellekben a normál generátort egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) váltja fel, ami képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát; az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.

A 48 voltos akkumulátor az első utasülések alatt kapott helyet, ezért a járműbe anélkül lehetett beépíteni a mild hibrid hajtást, hogy az helyet rabolt volna el az utastérből vagy a csomagtérből.

A BISG egyúttal elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a belsőégésű motor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket.

Az intelligens, önvezérlő mild hibrid rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogyan használja a vezető a járművet, és ennek alapján dönti el, mikor és milyen intenzitással töltse az akkumulátort, és hogy mikor használja fel az abban tárolt energiát, a következő két stratégia alapján:


  • Forgatónyomaték-helyettesítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 24 Nm forgatónyomaték leadására is képes, csökkentve ezzel a benzinmotor terhelését; az NEDC-alapú mérések szerint így a Focus legmagasabb CO₂-kibocsátása 93 g/km (WLTP: 115 g/km), az üzemanyag-fogyasztás pedig 4,1 l/100 km (WLTP: 5,1 l/100 km). 
  • Forgatónyomaték-kiegészítés, ami a BISG elektromotor-funkcióját felhasználva akár 20 Nm-rel magasabb forgatónyomatékot biztosít annál, mint amit a benzinmotor egyedül leadhat teljes terhelés mellett, az alacsony fordulatszám-tartományban pedig akár 50 százalékkal nagyobb nyomaték is rendelkezésre áll.

A BISG alkalmazása azt is lehetővé tette, hogy a mérnökök alacsonyabbra vegyék az 1,0 literes EcoBoost motor sűrítési arányát, és nagyobb turbótöltővel tornásszák fel a blokk teljesítményét, mivel a forgatónyomaték-kiegészítés jelentősen mérsékli a turbólyuk-hatást, így a motor gyorsabban pörög fel.

Az erős BISG azt is lehetővé teszi, hogy a Focus EcoBoost Hybrid modell Start-Stop technológiája a további üzemanyag-takarékosság érdekében még több helyzetben működhet. A benzinmotor újraindításához mindössze 0,35 másodperc kell, a Leállítás Sebességfokozatban funkció pedig akkor is képes kikapcsolni a motort, ha az autót úgy fékezik állóra, hogy a váltó még fokozatba van kapcsolva, de a kuplungpedált már lenyomták. A vezető beállíthatja, hogy ez a funkció 15, 20 vagy 25 km/órás sebesség alatt aktiválódjon.

Emellett a Focus EcoBoost Hybrid változatok üzemanyag-fogyasztását a hengerlekapcsolásos technológia is javítja, ami a Focus 1.0 EcoBoost és 1.5 EcoBoost benzinmotorjaiban is működik.

Ez a technológia 14 ezredmásodperc alatt automatikusan leállítja az egyik henger működését, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel, például amikor az autó egyenletes sebességgel halad, szükség esetén pedig ugyanennyi idő alatt újra visszakapcsolja azt. Mindez sem a teljesítmény, sem a motor finom működése tekintetében nem jelent kompromisszumot.

A Focus vásárlói továbbra is megrendelhetik autójukhoz az 1,5 literes EcoBlue és a 2,0 literes EcoBlue dízelmotorokat, és választhatnak a fejlett nyolcfokozatú automata vagy hatfokozatú manuális sebességváltók közül.

Könnyebb összpontosítás, egyszerűbb kapcsolattartás

Az új technológiák, például a 12,3 colos digitális műszeregység és az év későbbi szakaszában megjelenő Vészhelyzeti Előrejelzés révén a továbbfejlesztett Focussal kellemes és biztonságos az utazás.



A minden részletében konfigurálható LCD műszeregység 24 bites “valós színskálájú” technológiája részletes kidolgozású, nagy felbontású képekkel és ikonokkal, nagyobb fényerővel, a teljes színspektrumot kihasználva jeleníti meg az adatokat, így a képernyő kevésbé fárasztja a szemet, és könnyebben leolvasható. A vezető maga választhatja ki, hogy melyik adatcsoportot tartja a legfontosabbnak, és a kijelző elsősorban ezeket az információkat jeleníti meg.

A Focus EcoBoost Hybrid 12,3 colos digitális műszeregysége egyedi funkciót is kínál, grafikusan jelezve az autó villamosenergia-felhasználását. A vezető bármikor ellenőrizheti, mennyi áramot termel a mild hibrid rendszer, és hogy ebből mennyit tárol az akkumulátor és mennyit használ fel a jármű az üzemanyag-fogyasztás vagy a teljesítmény javítására.

A műszeregység az eredetileg az optikai lencsék gyártásához kifejlesztett szabadformázás technológiájával készül, így a kijelző felső élét le lehetett kerekíteni, hogy belesimuljon az utastér dizájnjába. A szabadformázású panelben az áramkörök a kijelzőbe vannak beágyazva, ami lehetővé tette a tervezők számára, hogy a képernyőt – túllépve a hagyományos téglalap formátumon – más alakúra formálják.

Az alapáron kínált FordPass Connect beépített modem segítségével az új Vészhelyzeti Előrejelzés tájékoztatja majd a vezetőt az úton kialakult veszélyes szituációkról, még akkor is, ha a baleset helyszíne még nem látható egy kanyar miatt, vagy a többi járműtől.

Ezek a figyelmeztetések függetlenek a műholdas navigációtól, mivel azokon az információkon alapulnak, amelyeket a helyi hatóságok, mentőszolgálatok és a „felhőhöz” csatlakozó más járművek szolgáltatnak.

A vészhelyzeti figyelmeztetések közt egyaránt szerepelnek az útjavítási munkálatok, a meghibásodott járművek, az úttesten feltűnő állatok, gyalogosok vagy tárgyak, sőt még a veszélyes útviszonyok is, így az autósok időben felkészülhetnek azokra a helyzetekre, amelyek rájuk várnak, de egyelőre nem észlelhetők.

„A Vészhelyzeti Előrejelzést attól más, hogy itt az autók egymás közti kommunikációja is fontos szerepet játszik, ami a Dolgok Internetén keresztül történik, és nem függ külső szolgáltatók alkalmazásaitól,” mondta Joerg Beyer, a Ford Európa tervezési részlegének ügyvezető igazgatója. „Ez fontos előrelépést jelent. A figyelmeztetések konkrétak, aktuálisak és kifejezetten az adott útvonalra vonatkoznak.”



A FordPass Connect segítségével az autós számos járműfunkciót kezelhet a járműtől távol, okostelefonján és a FordPass alkalmazáson keresztül. Amellett, hogy a navigációs rendszer Live Traffic frissítéseivel az útvonaltervezést gyorsabbá, az utazás pedig stresszmentesebbé változtatja, az ajtók távirányítással nyithatók/zárhatók, a nyolcfokozatú automata váltós modellek motorja a távolból is beindítható4, illetve elérhetők még a járműkereső és a járműállapot funkciók is; ez utóbbival ellenőrizhető az üzemanyagszint, a riasztó állapota, az abroncsok nyomása, az olaj élettartama és sok más egyéb.

Különleges egyéniségek, innovatív technológiák

A Focus kínálatában egyre több egyedi karakterű, különleges egyéniségű modell szerepel, így a vásárlók könnyen kiválaszthatják a személyes igényeiknek legmegfelelőbb autót.

Az új Focus Connected változat alapfelszereltsége számos olyan technológiát tartalmaz, amelyek segítenek a vezetőnek magabiztosabban autózni és a forgalomra összpontosítani; ilyen például a vezeték nélküli telefontöltő, a navigációval kiegészített SYNC 3, az Adaptív Sebességtartó Automatika,az első-hátsó parkolóradar és a tolatókamera.



A Focus ST-Line és Focus Active kivitelek alapfelszereltsége tovább bővült, többek közt Kétzónás Elektronikus Automata Hőmérsékletszabályozással, automatikusan sötétedő külső visszapillantó tükrökkel, esőérzékelő ablaktörlőkkel és kulcs nélküli ajtónyitással. A kínálatban új, alapáras stíluselemek is megjelentek, például a Focus ST-Line modellek nagyméretű, funkcionális hátsó légterelője, vagy a Focus Active X fekete tetőkárpitozása.

A fejlett vezetéssegítő rendszerek listáján olyan tételek szerepelnek, mint a Stop & Go rendszerrel, Sebességkorlátozást Felismerő és Sávközép funkciókkal kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika,5 amivel még az araszoló belvárosi forgalomban is kényelmesen lehet autózni, vagy az Aktív Parkolóasszisztens 2, ami egyetlen gombnyomásra teljesen automatikusan elvégzi a parkolást, önműködően kezelve a gázt, a féket és a fokozatváltást. Az alapfelszereltség részeként kínált Aktív Fékezéssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer segít a vezetőnek, hogy megelőzze az ütközést más járművekkel, kerékpárosokkal vagy gyalogosokkal, vagy mérsékelje a baleset súlyosságát.5

# # #

FocusTeljesítmény (LE)Legalacso-nyabb CO2-kibocsátás (g/km NEDC)Legalacso-nyabb üzemanyag-fogyasztás (l/100 km NEDC)Legalacso-nyabb CO2-kibocsátás (g/km WLTP)Legalacso-nyabb üzemanyag-fogyasztás (l/100 km WLTP)
1.0 EcoBoost 6 fokozatú manuális100974,31205,3
1.0 EcoBoost 6 fokozatú manuális125964,21245,5
1.0 EcoBoost 8 fokozatú automata1251165,11335,9
1.0 EcoBoost Hybrid 6 fokozatú manuális125944,11155,1
1.0 EcoBoost Hybrid 6 fokozatú manuális155934,11155,1
1.5 EcoBoost 8 fokozatú automata1501255,41426,3
1.5 EcoBoost 8 fokozatú automata1821255,51426,3
1.5 EcoBlue 6 fokozatú manuális95923,41194,5
1.5 EcoBlue 6 fokozatú manuális120923,51184,5
1.5 EcoBlue 8 fokozatú automata1201013,91244,8
2.0 EcoBlue 6 fokozatú manuális1501084,11244,7
2.0 EcoBlue 8 fokozatú automata1501104,21284,9


Az üzemanyag/energiafogyasztási, CO2-kibocsátási és az elektromos üzemmódban megtehető hatótávolság adatait az Európai Unió 715/2007/EC számú szabványa által előírt technikai kívánalmak és műszaki adatok alapján, illetve a legfrissebb EC/692/2008 direktíva alapján regisztrálták. A könnyű haszongépjárművek típusbizonyítványa a Világszinten Összehangolt Könnyűgépjármű-Vizsgálati Eljárással (WLTP) készül, és üzemanyag/energiafogyasztási és CO2-kibocsátási adataikat az Új Európai Vezetési Ciklus (NEDC) és a WLTP eljárás szerint is mérik. A WLTP a 2020-as év végén váltja fel teljesen az NEDC eljárást. Az NEDC kivezetésének időszakában a WLTP által mért üzemanyag-fogyasztási és CO₂-értékeket visszaszámítják az NEDC szabvány szerinti értékekre; ez a 'korrelációs eljárás'. Az új értékek némileg különböznek majd a korábbi fogyasztási és emissziós értékektől, mivel a vizsgálat néhány eleme is megváltozik, így előfordulhat, hogy ugyanazon járműhöz különböző üzemanyag-fogyasztási és a CO2-kibocsátási adatok tartoznak.

A rendszerek aktiválást igényelhetnek.

Ne vezessen zavaró körülmények hatása alatt. Ha lehetséges, használja a rendszerek hangvezérlését; vezetés közben ne használjon kézben tartott készülékeket. Bizonyos funkciók zárolva lehetnek, amíg az autó sebességváltója menetfokozatba van kapcsolva. Nem minden funkció kompatibilis az összes telefonkészülékkel.

Azokon a helyeken, ahol ezt a jogszabályok megengedik.

A vezetéssegítő technológiák kiegészítő feladatot látnak el, és nem helyettesítik a vezető figyelmét, döntését és irányítását.


E-mailt/visszahívást kérek!


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.