A FORD globális terve, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon

2020. 06. 29.

A Ford továbblép a klímaváltozással kapcsolatos célkitűzéseiben; a vállalat globális terve, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon

2020. június 26. – A Ford Motor Company szándéka, hogy 2050-re globális szinten elérje a karbonsemlegességet, addig pedig köztes szénsemlegességi célokat tűz ki annak érdekében, hogy – többek közt Európában is – még hatékonyabb és gyorsabb megoldások születhessenek az éghajlatváltozás kihívásaira.

A vállalat mindezt a 21. éves Fenntarthatósági Jelentésében tette közzé. A Ford az egyetlen, teljes modellpalettával bíró amerikai autógyártó, amely elkötelezte magát amellett, hogy a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény előírásai szerint hozzájárul a CO₂-kibocsátás csökkentéséhez, emellett pedig Kalifornia állammal is együttműködik a járművek üvegházhatású gázkibocsátására vonatkozó szigorúbb szabványok kidolgozásában.

Európában a Ford már jelenleg is teljes egészében zöld villamos energiát használ összes Egyesült Királyságbeli üzemében, a romániai Krajova üzemben, illetve minden gyáregységében a németországi Kölnben, beleértve a járműösszeszerelő és motorgyártó üzemeket is. A Ford arra számít, hogy Európa is az első globális régiók között lesz, amelyek szénsemlegessé válnak.

Tavaly novemberben a Ford Európa is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, mely az üzleti szereplők, kormányok és civil szervezetek együttműködését kéri a Fenntartható Európa 2030 stratégia kidolgozásában

A vállalat már korábban bejelentette, hogy azt tervezi: 2035-re minden gyáregységében 100 százalékban helyben előállított megújuló energiát használ majd. Ez a gyakorlatban olyan energiát jelent, ami természetes úton által újra meg újra feltöltődő forrásokból származik – például vízerőművekből, geotermikus erőművekből, illetve szél- vagy naperőművekből.

A szénsemlegesség a nulla széndioxid-kibocsátás elérését jelenti, az ilyen jellegű emissziók kiegyensúlyozásával. Ennek érdekében a Ford kezdetben arra a három területre összpontosít, amelyek CO₂-kibocsátásának mintegy 95 százalékát jelentik: a járművek használatára, beszállítói hálózatának működésére, illetve a vállalat üzemeire és egyéb létesítményeire.

2050-es célkitűzéseit illetően a Ford igyekezett minden lehetséges tényezővel számolni, beleértve a vásárlók reakcióit, a kormányzati szintű szabályozásokat, a gazdasági körülményeket, valamint a megújuló, szénsemleges villamos energia és a megújuló üzemanyagok rendelkezésre állását.

“Képesek vagyunk remek járműveket fejleszteni és készíteni, erős üzletmenetet fenntartani és gyarapítani, és ezzel egyidejűleg megvédhetjük bolygónkat is. Ezek a dolgok valójában kiegészítik egymást,” mondta Bob Holycross, a Ford fenntarthatóságért, környezetvédelemért biztonságért felelős alelnöke. „Még nem kaptunk választ mindenkitől, de eltökélt szándékunk együttműködni az összes globális és helyi partnerünkkel és a többi érintett féllel, hogy sikeresen elérhessük ezt a célt.”

Mindemellett a Ford jelenleg is dolgozik a Tudományosan Megalapozott Célkitűzések nevű kezdeményezés által jóváhagyott és meghatározott, 1, 2. és 3. számú emissziós előírások teljesítésén. Az 1. számú alkalmazási kör a vállalati tulajdonú vagy általa felügyelt forrásokból eredő közvetlen károsanyag-kibocsátásokra vonatkozik, míg a 2. alkalmazási kör célkitűzései a Ford által vásárolt villamos energia, gőz, fűtés és hűtés előállításából származó közvetett kibocsátásokat ölelik fel. A 3. körbe tartozó emisszió egyebek mellett a Ford által forgalmazott járművek használatával járó károsanyag-kibocsátást, illetve a beszállító lánc által termelt emissziót jelenti.

A 2050-re vonatkozó kötelességvállalás jegyében a Ford továbbra is arra törekszik, hogy termékei és tevékenységei egyre kevésbé terheljék a környezetet. 2019-ben a vállalat továbbfejlesztette klíma-stratégiáját, hogy az emberközpontú tervezés segítségével hatékonyabb módszereket találjon az emberek akaratának és igényeinek, illetve az üzleti tevékenységek és a technológiai lehetőségek összehangolására.

A vállalat szénsemlegességi stratégiáját egy olyan Ford-csapat dolgozta ki, amelynek tagjai a világ minden tájáról (többek közt az Egyesült Államokból, Európából és Kínából) érkeztek, alaposan megvizsgálva és kielemezve a környezetre, a fogyasztókra, a technológiára, a jogszabályokra, az energiára, a versenyképességre, az életciklus-felmérésekre és egyéb trendekre vonatkozó információkat.

A klímaváltozással járó kihívások kezelése kulcsfontosságú feladat és stratégiai prioritás a Ford számára. Ennek az is fontos része, hogy a vállalat a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménynek megfelelően elősegítse a globális felmelegedés megállítását.

Mindy Lubber, a Ceres fenntarthatósági nonprofit szervezet elnök-vezérigazgatója külön kiemelte a Ford hosszú távú célkitűzéseit, példaként állítva azokat más vállalatok elé.

“Gratulálunk a Fordnak, amiért vállalta, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé válik,” mondta. „A Ford belátja, hogy a klímaváltozás kezelése nem várhat, mi pedig arra ösztönzünk minden vállalatot, hogy ne késlekedjenek a megfelelő lépésekkel, és globális tevékenységeik megtervezésében vegyék figyelembe a tudományosan megalapozott célkitűzéseket.”

2022-ig a Ford több mint 11,5 milliárd dollárt invesztál az elektromos járművekbe, vállalva, hogy minden, Európában forgalmazott személyautójához kínál majd elektromos hajtáslánc-változatot, és hogy a kontinens piacain 2021 végéig 18 elektromos hajtásláncú modellt kínál majd, köztük mild hibrid, full hibrid, plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos változatokat.



A jelentés további lényeges témakörei

A vállalat szénsemlegességi célkitűzései és lépései mellett a Fenntarthatósági Jelentés számos más, a fenntartható működéssel kapcsolatos témát is ismertet:

COVID-19: biztonságos környezetet teremteni az emberek számára 

Dolgozóinak egészsége és biztonsága továbbra is az egyik legfontosabb prioritás a Ford számára, és a COVID-19 járvány számos és sokféle kihívást jelentett. A Ford gyorsan döntött a termelő üzemek bezárásáról, olyan technológiákat alkalmazott, amelyekkel sok munkatársa otthonról is dolgozhatott, és olyan programokat vezetett be, amelyek segítettek, hogy a dolgozók megőrizzék fizikai, szellemi és érzelmi egészségüket.

A vállalat emellett rendelkezésre bocsátotta tervezési tapasztalatait, gyártási kapacitásait és járműalkatrészeit, hogy ezzel is segítse a lélegeztető gépek, a légzőkészülékek és a személyi védőfelszerelések előállítását. A kínai, európai és amerikai üzemek újranyitásával kapcsolatos tapasztalatok – az új biztonsági előírásokkal és a szabályok megszigorításával – más régiókban is hasznosnak bizonyulnak.

Elektromos hajtásláncok

2019-ben a Ford jelentős mértékben felgyorsította az elektromos járművekkel kapcsolatos tervének végrehajtását. A márka bemutatta a Mustang Mach-E tisztán elektromos hajtású SUV-t; a már idén kapható autó egyetlen feltöltéssel300 mérföldet képes megtenni az USA Környezetvédelmi Ügynökségének adatai szerint, illetve 600 kilométert a WLTP-szabvány szerint elvégzett mérések alapján.



Körforgáson alapuló gazdasági modell

A Ford már több mint egy évtizede nagy hangsúlyt fektet a hulladékanyagokban rejlő értékek visszanyerésére, vagyis az újrahasznosításra. A körforgáson alapuló gazdasági modell támogatása volt a legfontosabb célja annak, hogy 2019-ben a Ford megállapodott a McDonald’s USA-vel a kávéhéj (a McDonald’s-nél lefőzött kávé hulladékanyaga) járműalkatrészekké alakításáról. A fenntartható innováció nemcsak mérsékli a kőolaj-alapú anyagok felhasználását az ilyen részegységek előállításában, hanem 20 százalékkal csökkenti az alkatrészek tömegét, és akár 25 százaléknyi energia is megtakarítható az öntési folyamat során.

A Ford kutatócsoportjai évek óta dolgoznak azon, hogy a hulladékokat bio-anyagokká alakítsák, amiből járműalkatrészek készülhetnek. 2007-től kezdve a Ford a kőolaj-alapú üléshab helyett szójahabot használ a Mustang üléseihez. Azóta a vállalat Észak-Amerikában minden modellcsaládjában – eddig több mint 25 millió járműben –, bevezette a szójahab alkalmazását, megelőzve ezzel, hogy több száz millió kilogrammnyi széndioxid szennyezze a légkört.

Sokszínűség és befogadás

A Ford elkötelezett a sokféleség és a befogadás iránt; ennek szellemében a vállalat 2020 februárjában csatlakozott a Nők Felemelkedésének Alapelvei nevű ENSZ-programhoz, ezzel immár a második egymást követő évben kerülve első helyre a Bloomberg nemek közötti egyenlőség indexében, 2019-ben pedig hibátlan, 100 pontos értékelést kapott a Fogyatékosság-Egyenlőségi Indexen®.

A vállalat Fenntarthatósági Jelentése a társadalmi igazságtalanság kérdéseivel is foglalkozik; azzal a teherrel, ami aránytalanul megnehezíti az afroamerikai közösség életét, és amit a társadalom és a vállalatok nem hagyhatnak többé szó nélkül. A Ford megtapasztalhatta ezt az egyenlőtlenséget a COVID-19 által érintett dolgozók között, illetve a saját szülővárosában, Detroitban érezhető gazdasági különbségekben is. E régóta fennálló, rendszerszintű problémákra nem létezik egyszerű megoldás. A Ford azonban elkötelezetten törekszik arra, hogy meghallgassa és megértse a problémákat, és vezető szerepet vállaljon a vállalatot és a társadalmat egyaránt jobbá formáló megoldások közös létrehozásában.

Tudjon meg többet a Ford vezető szerepéről, előrehaladásáról és kötelezettségvállalásairól a fenntarthatóság területén: sustainability.ford.com.



E-mailt/visszahívást kérek!


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Márkaszerviz hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.