M-Sport Ford Puma Hybrid Rally

2022. 01. 31.

A villamosított WRC első futama, a Monte Carlo Rally előtt a Ford bemutatta az M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 autó versenyfényezését és pilótáit

KÖLN, Németország, 2022. január 15. – Az M-Sport Ford World Rally Team (WRT) ma első alkalommal villantotta meg a motorsport-rajongók előtt a 2022-es Rally Világbajnokságon (WRC) induló M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 versenygép új, izgalmas fényezését.

M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1

Az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 január 20-23-án mutatkozik be a Monte Carlo Rallyn. Három autó áll rajthoz a 2022-es WRC-szezonban, volánjuk mögött pedig Craig Breen, Adrien Fourmaux és Gus Greensmith ül majd. Ráadásul a kilencszeres rally-világbajnok, Sébastien Loeb is csatlakozik az M-Sport csapatához az idei Monte Carlo Rally futamon, ahol korábban már hétszer is győzelmet aratott.

A 2022-es WRC-szezon egyben a 25. évfordulója is annak a hihetetlenül sikeres együttműködésnek, amelynek során a Ford és az M-Sport hét bajnoki címet és több mint 1500 szakaszgyőzelmet szerzett, olyan legendás rallyautókkal, mint az M-Sport Ford Fiesta WRC és a Ford Focus RS WRC. Partnerségük kezdete óta az M-Sport és a Ford rekordot döntöttek, zsinórban 268 pontot szerezve a gyártók bajnokságában.

Az M-Sport Ford World Rally Team pilótái a Monte Carlo Rally futamon:

Az M-Sport Ford World Rally Team pilótái a Monte Carlo Rally futamon:

“A WRC népszerűségének egyik titka, hogy egyértelműen látható a kapcsolat az ultranagy teljesítményű rallyautók és közúti testvéreik között,” vélekedett Mark Rushbrook, a Ford Performance globális igazgatója. “Ezért is annyira fontos, hogy a WRC új korszaka hűen tükrözi: az autóipar az elektromos jövő felé mozdul. A Fordnál teljes mértékben elköteleztük magunkat az elektromos hajtás mellett, és mivel az M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 a legkeményebb körülmények között versenyez majd, ez sokat segít abban, hogy még izgalmasabb elektromos hajtásláncokat fejlesszünk ki vásárlóink számára.” 

elektromos hajtáslánc

A Ford első elektromos hajtású versenygépe, az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 hibrid rendszere ugyanazon az elven működik, mint a versenygép alapjául szolgáló közúti Puma EcoBoost Hybrid hajtása1. A fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát az új generációs hibrid hajtáslánc elektromos árammá alakítja, amit a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor tárol. Ez az energia arra szolgál, hogy többletteljesítménnyel támogassa az 1,6 literes EcoBoost turbómotor működését; az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, mintegy 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.

A kifinomult plug-in hibrid hajtás ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az autó károsanyag-kibocsátás nélkül, kizárólag a villanymotor erejével haladjon át a falvakon, városokon, a szervizállomásokon és az egyes versenyszakaszok között. Az akkumulátor a kijelölt szevizpontokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt.

Puma EcoBoost Hybrid hajtás

A FIA WRC Rally1 kategória versenyzői a 2022-es évadban már kőolajszármazék-mentes üzemanyagot használnak; a szintetikus és bio alkotóelemekből összeállított hajtóanyag 100 százalékban fenntartható forrásokból származik.

“Nagy munka volt felkészíteni az autókat és a csapatot a jövő hétvégi Monte Carlo Rallyra és a 2022-es Rally Világbajnokság kezdetére, de megérte a fáradságot,” nyilatkozta Richard Millener, az M-Sport Team csapatfőnöke. “A Ford munkatársainak támogatásával – akik a világ minden pontjáról segítettek nekünk – sikerült egy fantasztikus autót építenünk, és már alig várjuk, hogy megmutassuk a benne rejlő potenciált. Hatalmas köszönet minden résztvevőnek, amiért sikerült tartanunk a szoros határidőket! Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos lépéssel ünnepelhetjük meg együttműködésünk 25. évfordulóját!”

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 műszaki adatok:

HajtóműBelsőégésű motorFord 1.6 EcoBoost turbótöltésű,
soros négyhengeres benzinmotor
Max. teljesítmény: 380 LE


Max. forgatónyomaték: 420 Nm


Szűkítő: 36 mm

Akkumulátoros elektromos rendszer
Max. rásegítés: 100 kW

Max. energia-visszanyerés: 30 kW


A rásegítés leghosszabb időtartama: 3 másodperc


Max. energiatöbblet gyorsításonként:
250 kJ (a FIA által meghatározva
a szakasz hossza és az útburkolat fajtája alapján)


Tömeg: 95 kg


Hűtés: Folyadék- és léghűtés


A benzinmotor és az elektromos rendszer együttes adatai
Max. teljesítmény: > 500 LE
Max. forgatónyomaték: > 500 Nm


Erőátvitel
Ötfokozatú szekvenciális
manuális sebességváltó

50/50 arányú nyomatékmegosztású négykerékhajtás


Elöl és hátul mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművek


Zárható középső differenciálmű


Kéttárcsás, szinterezett kuplung


Fékek


Aszfalt: mm-es, léghűtésű féktárcsák
Murva: 300 mm-es,
léghűtésű féktárcsák

Négydugattyús féknyergek


Teljesítmény

Gyorsulás aszfalton és murván: kb.

3,2 másodperc 0-100 km/órára


Méretek és tömegek
Legkisebb tömeg: 1260 kg

Tengelytávolság: 2600 mm


Az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 versenyautó is azt példázza, hogy a Ford mindent feltesz a villamosításra. A vállalat tavaly bejelentette, hogy 2026 közepére minden európai személyautója kínálatában szerepel majd valamilyen nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos hajtású vagy PHEV változat, 2030-ra pedig a teljes modellpalettán elektromos hajtásláncok szerepelnek. 

2030-ra a teljes modellpalettán elektromos hajtáslánc

Időpontfoglalás

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrisebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.Vélemények