Ford Mondeo 20 éve: több, mint 4,5 millió talált gazdára

2013. 10. 08.

20 éves a Ford Mondeo: a modellsorozatból több mint 4,5 millió darab talált gazdára Európában. A Ford egy vidám hangvételű videóval állít emléket a Mondeo két évtizedes történetének, amelynek narrátora a híres színész, Ray Winstone, s amelyből megtudhatjuk: a légzsákok, a kipörgésgátló, az intelligens védelem, az Adaptív Sebességtartó Automatika és az EcoBoost motorok  csak néhány a jövőbe mutató technológiák közül, amelyek valamelyik Mondeo-ban mutatkoztak be először.

Egy autó, ami megismertette velünk az alapfelszereltségként adott légzsákokat. Egy autó, amit még James Bond is elvitt egy körre. Egy autó, amelyről a szavazópolgárok egész csoportját nevezték el Nagy-Britanniában. A Ford Mondeo, a vállalat legfontosabb családi autója most ünnepli 20. születésnapját – és azt, hogy a modellsorozatból immár 4,5 millió darab kelt el az európai piacokon.

“A Mondeo múltja gazdag, jövője pedig ragyogó.” - fogalmaz Barb Samardzich, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke. “Két évtizedes története során a Mondeo mindig is közismert volt kiváló menetdinamikájáról, meglepően új technológiáiról, kiemelkedő biztonságáról és alacsony fogyasztásáról.”
 
A Mondeo két évtizedéről a Ford a ma bemutatott vidám hangvételű videóval emlékszik meg, amelynek narrátora a híres hollywoodi színész, Ray Winstone, aki olyan filmekben szerepelt, mint “A törvény ereje”, az “Indiana Jones és a kristálykoponya királysága”, vagy “A tégla”. A Mondeo 1993-ban jelent meg egy ötéves, 3 millió fontos (4,6 millió dolláros) fejlesztési program eredményeképpen. A modell 1994-ben elnyerte az Év Autója címet, és két évtizeden át mérceként szolgált saját kategóriájában, miközben Európa-szerte számos díjat szerzett. A Mondeo-nak köszönhetően az európai autóvásárlók egy sor modern technológiához jutottak hozzá, méghozzá elérhető áron. Az első generációs modell alapfelszereltségében már a vezetőoldali légzsák is szerepelt, az opciós listán pedig ott volt az utasoldali légzsák, s az autó felszereltségében megjelent a kipörgésgátló, az adaptív lengéscsillapítás, a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) és szervokormány is. Az 1996-os modellfrissítés során az új, kisebb tömegű modellben jelentek meg először az oldallégzsákok és a négycsatornás ABS.
A Ford 2000-ben mutatta be a Mondeo második generációját, amiben már a Ford Intelligens Védelmi Rendszere működött: egy baleset során ez a rendszer érzékelők segítségével számította ki a védelem leghatékonyabb módját. Emellett a Mondeo első ízben kínált a Ford vásárlóinak hátsó ülésfűtést, automatikus fényszórókat és esőérzékelős ablaktörlőket. Az autó olyan népszerűvé vált, hogy az Egyesült Királyságban a lexikonokba is bekerült: a “Mondeo Man” kifejezés a XXI. század elején keletkezett, és a szavazópolgárok egy új csoportját jelölték vele.

A Mondeo harmadik generációja 2007-ben érkezett, ám az autó már 2006-ban, a “Casino Royale” című Bond-filmben bemutatkozott. Az új modellnek köszönhetően a Ford-tulajdonosok az elsők közt élvezhettek olyan technológiákat, mint például az Adaptív Sebességtartó Automatika, az Interaktív Járműdinamikai Vezérlés, vagy a nem megfelelő üzemanyag betöltését megakadályozó Ford Easy Fuel rendszer.
A Mondeo 2010-ben újabb modellfrissítésen esett át: ekkor jelent meg az autó kínálatában a Ford EcoBoost benzinmotor-technológiája, valamint a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer, a Vezetőfigyelmeztető Rendszer és az Automatikus Távfény. 20 év alatt a Mondeo több mint 20 díjat nyert Horvátországban, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Oroszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A Mondeo vezetési élményének egyik sarokköve mindig is a kategóriaelső menetdinamika volt: a múltban ezt a V6-os ST24, ST200 és ST220 modellek, ma pedig a 200 lóerős 2.2 Duratorq dízellel és a 240 lóerős 2.0 EcoBoost benzinmotorral szerelt modellek testesítik meg a lehető leglátványosabban. A Ford nemrégiben tovább tökéletesítette a Mondeót: a 164 lóerős, 2,0 literes Duratorq dízelmotorral hajtott változat CO2-kibocsátása csupán 119 g/km, fogyasztása pedig mindössze 4,6 l/100 km – vagyis a Mondeo erősebb, mint legtöbb fontos versenytársa, amelyeknek CO2-kibocsátása 120 g/km-es érték alatt van. A Ford Mondeo-ban emellett elérhető még a Ford ECOnetic Technology csomag intelligens töltési rendszerrel, a Ford EcoMode vezetőtájékoztató rendszer, illetve a légellenállást csökkentő Aktív Hűtőrács is.

A vadonatúj, globális Mondeo 2014-ben jelenik meg Európában, olyan fejlett technológiákkal, mint a Ford díjnyertes 1,0 literes EcoBoost benzinmotorja, a benzines Hybrid Electric Vehicle hajtáslánc, a szegmens első, adaptív LED-fényszórója, valamint az Európában első alkalommal bemutatkozó felfúvódó hátsó biztonsági öv, ami egy baleset során mérsékli a hátul utazók fejét, nyakát és mellkasát érő erőhatásokat.

“A Mondeo ragyogó jövő előtt áll, és a Ford nagy várakozásokkal tekint az autó következő 20 éve elé, amikor a Mondeo újabb innovációkkal örvendezteti meg európai vásárlóinkat.” – teszi hozzá Samardzich.

Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Zentai Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Zentai Kft.